Da li i vi koristite bele table?

 

 

 

 

Prvo  slovo, prvu veliku tremu, grdnju za nestašluk i neizmernu sreću zbog petice, iskusili smo baš ispred table. Mnogi je pamte kao zelenu ali nije uvek bila niti je svuda ostala takva. Od kamena do digitalne verzije, vremenom se menjala, a mi ćemo se osvrnuti na njene početke i, danas najpopularnije, bele table.

 

 

Kada je nastala prva tabla?

 

Učenici su dugo vežbali zadatke, pisali i crtali na tablama od kamena, a kao olovka se koristila njegova mekša verzija. Bile su male i đacima služile kao zamena za papir koji je tada bio ili nedostupan ili veoma skup.

 

Ideja o velikoj tabli se rađa na samom početku XIX veka, a zasluge pripadaju Škotu, Džejmsu Pilansu (James Pillans), direktoru škole i profesoru goeografije. Da bi nacrtao mapu, spojio je table svih učenika u jednu. Isti profesor je osmislio i krede u boji.

Ideja se razvila i zidne table su našle svoje mesto u brojnim učionicama. Vizuelno predstavljanje gradiva je profesorima olakšalo predavanja, a učenicima povećalo fokus.

 

Bile su crne sve do 1960-ih kada kreće proizvodnja od čelične ploče presvučene zelenim emajlom na bazi porcelana. 
Kreda se lakše brisala, zelena boja je bila podnošljivija za oči, a zbog smanjenog odsjaja čitanje je bilo lakše. 
Uz to, veća čvrstina je olakšavala transport.

 

Pojava bele table

 

Prve bele table su se pojavile  krajem prve, početkom druge decenije prošlog veka ali masovna upotreba je sačekala  sredinu '90-ih.

Na počektu su pravljene od emajliranog čelika i bile su izuzetno skupe. Kasnije nastaju i jeftinije varijante. Danas se prave od melamina, laminata, porcelana, emajla na čeliku, kaljenog stakla i polipropilenske folije. Magnente su samo one table koje ispod površine imaju čelični list.

 

 

Čime se piše po beloj tabli?

 

Markeri za bele table se oduvek koriste za pisanje po njima ali su im se svojstva vremenom promenila. Prvobitni su brisani mokrom krpom, a trag nije bio potpuno uklonjiv. To je skraćivalo životni vek table što je, uz visoku cenu, činilo da tradicionalne crne/zelene i dalje budu favorit.

 

Sve više pristalica im  donose markeri za suvo brisanje. Prvi je osmislio Džeri Vulf (Jerry Woolf), a patentirao ga je  Pilot Pen 1975.

Mastilo je sačinjeno od pigmenata u boji, hemijskog rastvarača i polimera. Poslednji sastojak pravi razliku između permanentih markera  i onih za belu tablu. Dok se kod permanetnih koristi akrlini polimer koji omogućava da se trag zadrži na površini, kod onih za belu tablu koristi se uljani, silikonski polimer.

On čini da mastilo klizi i sprečava njegov direktni kontakt sa površinom.. Zbog rastvarača (najčešće je to alkohol) mastilo se brzo suši tako da površina ne može da stigne da ga apsorbuje.

 

Pored boje, glavne razlike među markerima su:

 

  • Oblik vrha - možete da birate markere sa oblim ili one sa koso sečenim vrhom.
  • Debljina ispisa - standardna debljina je oko 3mm ali su dostupne i tanje i deblje verzije.
  • Mogućnost dopune - pojedini brendovi proizvode refile za markere  koji su odličan način da uštedite. Marker sa kućištem kupujete prvi put, a kada se isprazni samo ga dopunite. Skinete poklopac, stavite vrh markera u mastilo i ostavite ga da se puni najmanje sat vremena, a najbolje celu noć.

 

 

Koje su prednosti i nedostaci bele table?

 

Mesto u kancelarijama i u učionicama bele table su dobile zbog svojih prednosti među kojima su:

 

 

  • Marker nije štetan dok dugoročno udisanje praha krede nije poželjno. Neka istraživanja pokazuju da predavači koji često pišu njome mogu imati disajne i probleme sa grlom. Takođe, učenicima koji pate od alergija ili astme se savetuje da je izbegavaju.
  • Nema opasnosti po tehnologiju. Pregrevanje računara i drugih uređaja u učionicama je najčešće zbog čestica kreda. Ventilatori za hlađenje mogu uvući prašinu u kućište čak i u najčistijem okruženju.
  • Pisanje markerom je lakše. Drži se na identičan način kao olovka i nije potreban jak pritisak da bi ostao trag.
  • Pisanje i brisanje je urednije. Prašina od krede se razleće po podu i odeći osobe koja piše dok sa markerom to nije slučaj. Takođe, sa sunđerom za belu tablu nema, svima nam mrskog, slivanja vode u rukav.
  • Bela tabla može zameniti platno za video projekciju.
  • Kontrast između bele površine i markera je mnogo veći nego onaj između crne/zelene table  i krede.
  • Za individualno ali i grupno planiranje odlične su bele table planeri. Na raspolaganju su vam godišnji, mesečni i nedeljni planer. Svi imaju uvid u isplanirano, korekcija napisanog je laka, a jedan planer se može koristiti godinama.
  • Bele table su pogodne za postavljanje obaveštenja. Prislonite list na tablu i postavite magnete na sva četiri ugla.
  • Za razliku od krede, marker ne isušuje ruke.
  • Bela tabla je izuzetno korisna kada treba razmeniti ideje o nekom projektu pa se u kancelarijama često koristi za popularnu brainstorming tehniku.

 

Nedostataka nema mnogo, a najčešće se pominju ova dva:

 

  • Kreda ne može da se isuši dok je sa markerom to slučaj ukoliko ne vratite poklopac posle korišćenja.
  • Mnogi profesori se slažu da je crtanje kredom verodostojnije. Marker nudi manje varijacija u debljini iscrtane linije. Uz to, senčenje nije moguće što se pokazalo bitnim kada nešto treba predstaviti crtežom ili grafikom.

 

 

 

Kako se postavljaju bele table?

Bele table mogu biti zidne i mobilne. Kao što naziv kaže, zidne se postavljaju na zid, pomoću štafova. Bitno je da bude ravan da se ne bi klatila tokom pisanja ili stajala ukrivo. Iako je možete okačiti na dva, savetuje se da to bude na četiri šrafa jer je tako stabilnija.

Za često premeštanje iz jedne u drugu prostoriju, pogodnije su mobilne table. Ove bele table na postoljuimaju točkiće, a poseduju i kočnice koje osiguravaju da ostanu na mestu.

Neke sa strane imaju regulatore za fiksiranje pod željenim uglom. Još jedna prednost je što su mobilne najčešće i okretne, dvostrane table. Kada ispišete jednu stranu, okrenite je i  pred vama će biti druga.

 

Zidnu tablu možete učiniti mobilnom ako imate postolje za table. Poseduje točkiće i podesivo je po širini i visini. Korisno je kada povremeno imate potrebu za tablom u drugim porstorijama ali njena učetalost ne opravdava kupovinu dodatnih.

Kako održavati bele table?

 

 Održavanje bele table nije zahtevno, a pažnju obratite na sledeće:

- Za brisanje markera koristite sunđer za belu tablu, a ako ga nemate alternativa neka bude meka, mikrofiber krpa. Izgrebaćete je ako brišete nečim grubim.

- Brišite je odmah posle upotrebe. Uticaj ima kvalitet same table i markera ali može se desiti da trag koji dugo stoji ne može potpuno da se obriše.

- Koristite isključivo markere namenjene ovim tablama. Nekada je trag drugog markera moguće ukloniti tako što preko njega pređete onim za belu tablu, sačekate da se osuši pa obrišete. Ako to ne pomogne verovatno ćete posegnuti za agresivnim sredstvima i oštetiti je.  

- Brišite suv marker. Ako ste pogrešili u pisanju sačekajte da se osuši pa brišite (mokro mastilo se razmazuje). Mnogi markeri se brzo suše pa je dovoljno da se strpite nekoliko sekundi.

- Povremeno koristite sprej za belu tablu. Njime ćete otkloniti eventualne tragove markera i vratiti tabli sjaj.

- Ne čistite alkoholom. Sam po sebi alkohol je efektivan za čišćenje ali ga treba izbegavati. Ovo abrazivno sredstvo oštećuje površinu table što će vremenom stvoriti probleme sa brisanjem markera.

- Ne vucite magnete po tabli. Kada treba da ih skinete ili premestite, podignite ih sa table pravo, prema sebi. U suprotnom ćete izgrebati površinu.

 

Šta može biti zamena za bele table?

Kao zamena za bele table koriste se magnetne folije za zid. Površina je identična i piše se istim markerima. Odlično su rešenje kada ne želite da bušite rupe po zidu, tabla vam ne treba često ili želite da je lako ponesete sa sobom.

Postavite je na ravnu površinu da biste izbegli mehuriće. Kada zatreba na drugom mestu samo je odlepite i ponovo zalepite. U slučaju da ne nađete foliju željenih dimenzija, kupite veću pa je makazama isecite kako vam odgovara.

 

Ako znate da će napisano da vam treba i kasnije, koristite flipchart table. Ne zauzimaju mnogo prostora, lako se premeštaju i uglavnom su podesive po visini. Kada ispišete jedan blok sklonite ga i ponovo postavite kada zatreba. Sve je više kombinovanih flipchart tabli što je odlično ako se dvoumite između nje i bele.

 

 

Ukoliko niste, isprobajte belu tablu i videćete koliko će predavanja i sastanici biti lakši, organizovaniji i jasniji. Ipak, ne zaboravite da je za uspešno vođenje tima bitno mnogo toga pa i da se opustite. Zato, kada se obaveze završe, iskoristite belu tablu za jedan Iks-oks meč sa kolegama!

 


A+
ALCO
CENTROPEN
CITIZEN
DELTA
EDDING
EPENE
HERMA
HORSE
ILIJANUM
MAPED
NOKI
O+CO
RETYPE
ROTRING
SCHNEIDER
STAEDTLER
UNI
VERBATIM
MONDI
FABRIANO
NAVIGATOR
OPTIMA
FELLOWES
FORNAX
DAHLE
3M
TARIFOLD
KANEX
COSTA COFFEE
COCA COLA
ALCO
3L
VIQUEL
JALEMA
SMARTBOX PRO
HAN
DURABLE
NOVUS
A PLUS
SCOTCH
HYSEAL
INFO NOTES
OXFORD
DEBATIN
AF
Maul
Top2000
BENE
FALKEN
LAMY
FRANKEN
ACME
VEGA
NEWLINE