KO JE REKAO KAFA?

Imate problem sa buđenjem, koncentracijom ili prosto volite da popijete kaficu sa kolegama ili poslovnim saradnicima? Vrhunska kafa Vam nikada nije bila bliže!

Svojevremeno je bila zabranjivana, kradena, donosila ekonomske promene, a sada su prisutne različite varijante, ukusi i recepti za pripremu.

Može se nabaviti gotovo svuda, a veruje se da je svoje putovanje započela iz Etiopije. Prema legendi, efekat kafe su otkrile koze koje je čuvao Arapin Kaldi. Primetio je da su postale energičnije pa je odlučio da to podeli sa drugima. Odatle se priča nastavlja.

Uz uživanje u kafi kod kuće i u kafiću neizostavno je i ono na poslu. Mogućnost da popiju kafu motiviše zaposlene, a uočeno je da ima uticaj na zadovoljstvo, produktivnost i jačanje kolektiva kroz opuštene razgovore i upoznavanje.

Zato mnoge kompanije svojim zaposlenima obezbeđuju kafu na radnom mestu. Uz savremene aparate kafa je gotova za tren pa uživanje duže traje.

Mnogo je jednostavnije kada se što veće potrebe kancelarije mogu podmiriti na jednom mestu. Zato smo u našu standardnu ponudu uvrstili asortiman kafe dovoljno širok da zadovolji različite ukuse.

Ljubitelji domaće kafe našu ponudu mogu pogledati ovde. Pored one koja se priprema na klasičan način dostupne su i verzije za bržu prirpemu (gorka, slatka, sa mlekom, jača) kao i popularne 2in1 i 3in1.

Pored tradicionalne, sitno mlevene kafe, omiljena je espresso kafa. Za nju zahvalnost dugujemo Luiđiju Bezeri (Luigi Bezzera), italijanu koji ju je osmislio početkom XX-og veka. Ukus Vam je sigurno poznat, a znate li šta je zapravo espresso?

Espresso se odnosi na metodu pripreme kafe. Kroz mlevenu kafu prolazi voda pod velikim pritiskom. Ukus joj je jači od klasične kafe,a za prirpemu je potreban espresso apart. Zrna za espresso su više mlevena kako bi se dobila finija konzistencija.

Preferencije kada je ukus kafe u pitanju se razlikuju, a kakav ukus će kafa imati zavisi od odnosa vrsta od kojih se pravi. Dve najpopulranije su Arabica i Robusta.

Originalna Arabica ima blago sladunjav ukus sa aromom čokolade, orašastih plodova i karamele. Sadrži cvetne I voćne note. Robusta je gorča, (sadrži skoro duplo više kofeina), zemljanog je ukusa sa prisutnim aftertastom kikirikija.

Varijacije odnosa ove dve kafe mogu dati savršen ukus. Na primer ako želite nežni ukus biskvita, aromu karamele, crne čokolade i pečenog oraha, onda je COSTA COFFEE za Vas.

Za bržu pripremu tu je espresso u kapsulama. DOLCE GUSTO CAPPUCCINO, INTENSO i LUNGO su savršen način da jednostavno pripremite kafu koja će probuditi sva Vaša čula.

Celokupnu ponudu espresso kafe imate ovde.

Za dobar espresso neophodan je dobar aparat. Uz našu sjajnu ponudu, možete ga imati u kancelariji. Mesečnom kupovinom 4kg  COSTA COFFEE  dobijate GAGGIA VELASCA aparat.

Inače, iako je postojalo nekoliko prototipova, Aćile Gađija (Achille Gaggia) je imao najveći doprinos espresso aparatima kakve ih znamo danas. Gaggia Velasca aparat ima kapacitet za 300g kafe i nudi 10 opcija za mlevenje kafe. Brzo ćete pripremiti americano, latte, espresso, cappuccino, espresso lungo. Na raspolaganju su Vam 3 temperature i 5 jačina kafe, zahvaljujući čemu je maksimalno možete prilagoditi svom ukusu. Rezervoar za vodu je 1,5l, a maksimalna visina šolje koju možete smestiti je 11,5 cm. Takođe, možete praviti penu od mleka.

Za kraj, evo nekoliko zanimljivosti o kafi:

  • Procenjuje se da se svakog dana na svetu popije oko 2,25 biliona šoljica kafe.
  • U nekim područjima je bila zabranjivana - u Meki, Konstantinopolju, Italiji, Švedskoj i Prusiji
  • Mereno po glavi stanovnika, najviše je konzumiraju državljani Finske (u proseku 12kg godišnje)
  • Najveći svetski proizvođač kafe je Brazil, a slede ga Vijetnam, Kolumbija, Indonezija, Etiopija
  • Posle sirove nafte kafa je dobro kojim se najviše trguje
  • Betoven je za pripremu svake šoljice koristio, ni manje ni više, 60 zrna kafe.

 

Da li Vam je zamirisala dok ste ovo čitali? Zgrabite svoju omiljenu kafu i uživajte!


A+
ALCO
CENTROPEN
CITIZEN
DELTA
EDDING
EPENE
HERMA
HORSE
ILIJANUM
MAPED
NOKI
O+CO
RETYPE
ROTRING
SCHNEIDER
STAEDTLER
UNI
VERBATIM
MONDI
FABRIANO
NAVIGATOR
OPTIMA
FELLOWES
FORNAX
DAHLE
3M
TARIFOLD
KANEX
COSTA COFFEE
COCA COLA
ALCO
3L
VIQUEL
JALEMA
SMARTBOX PRO
HAN
DURABLE
NOVUS
A PLUS
SCOTCH
HYSEAL
INFO NOTES
OXFORD
DEBATIN
AF
Maul
Top2000
BENE
FALKEN
LAMY
FRANKEN
ACME
VEGA
NEWLINE