KOLIKO TE KOŠTA ŠTAMPA NA 1 LISTU PAPIRA?

Da li si se ikad zapitao/la koliko te košta da odštampaš 1 list papira? Nisi? Nudimo ti odgovor na pitanje. Pročitaj ceo tekst na našem blogu i smanji trošak štampe!

Uprkos digitalizaciji, štampanje je i dalje svakodnevna potreba mnogih pojedinaca i kompanija.

 

Većina nema svest o visini ovog troška iako ga učestalost i količina štampe mogu učiniti ozbiljno visokim.

 

Procenjuje se da oko 90% komapnija ne prati svoje troškove štampe. Takođe, one koje vrše procenu ovog troška dolaze do iznosa koji je za oko 40% manji od stvarnog.

 

Zato je važno da, nakon nabavke kancelarijske opreme, pratite sve troškove koje iziskuje njena upotreba. Kada je štampanje u pitanju, najbolji uvid u trošak dobijate ako znate koliko vas košta

svaki odštampan list.

 

Počnite od tonera jer čini najveći deo ovog troška. Iznos koji za njegaizdvajate zavisi od toga da li koristite originalni, kompatibilni ili reciklirani toner.

Originalne proizvodi proizvođač štampača. To su novi toneri, dizajnirani da odgovaraju konkretnom modelu štampača. Kavlitet im je odličan ali su cene izuzetno visoke. Na taj način proizvođači ostvaruju profit koji nije moguće postići samo prodajom štampača.

Već nakon par zamena ovih tonera imate veći trošak nego što ste imali prilikom kupovine štampača.

 

Zato se mnogi opredeljuju za kompatibilne tonere (poznazi i kao “for use” ili generički toneri). Proizvodi ih treća strana - proizvođač koji ne proizvodi štampač. Identični su originalu, uz par izmena jer je potpuno kopiranje zabranjeno. Najčešće se menja dizajn što ne narušava funkcionalnost.

Kao i originalni i ovo su potpuno novi toneri ali višestruko jeftiniji.

Ako recimo imate HP Laser Jet 1010 štampač i opredelite se za Q2612A kompatibilni toner uštedećete od 50 do 80% u odnosu na kupovinu originala.

 

Za razliku od prethodnih, reciklirani toneri su već korišćeni. Prvo se čiste, a zatim dopunjuju i ponovo koriste. Neke kompanije recikliraju originalne, neke kompatibilne, a neke obe vrste. Sa ovim tonerima najviše rizikujete jer je teško porceniti kvalitet.

Odabirom kompatibilnog umesto originalnog ste prilično uštedeli ali tu nije kraj. Nakon vrste tonera na trošak utiče njegov kapacitet. Meri se brojem stranica koje može da odštampa pre nego što se isprazni.

Kapacitet varira od modela do modela (možete ga pročitati na pakovanju). Recimo “for use” toner CF279A je dovoljan za 1000 dok će CE505A/CF280A odštampati čak 2500 stranica.

Imajte na umu da se ovaj broj bazira na 5% pokrivenosti stranice što je oko 1/3 stranice sa duplim razmakom između redova. Takođe, toner će trajati duže ako pretežno štampate crno-belo odnosno, trošiće se brže prilikom štampe u boji.

Sledeću stavku troška čini papir. Za svakodnevnu štampu vam je dovoljan standardni, od 80 grama. Međutim, za štampu flajera, fotografija i sl. je mnogo bolji deblji papir koji ujedno i više košta što je slučaj i sa papirom u boji.

Pored debljine, cena zavisi od beline, završnice, nijanse boje i od samog proizvođača.

Uštedite odabirom papira koji se ne zaglavljuje jer ćete tako iskoristiti svaki list iz risa.

Dakle, u kalkulaciju uključite i cenu lista papira, a ona iznosi:

Cena lista papira = cena risa papira / broj listova u risu

Sada sve tri pomenute stavke treba da sjedinite kako biste dobili trošak štampe po jednoj stranici:

Cena štampe jedne stranice = Cena tonera / kapcitet tonera + cena lista papira

Za štampanje u boji jednačina je nešto složenija:

Cena štampe jedne strane = (cena crnog tonera / kapacitet tonera) + ((cena tonera u boji / kapacitet tonera) x 3) + cena lista papira

Za dobijanje boje štampač koristi 3 boje (crvenu, žutu i plavu) pa se zato odnos njihove cene i kapaciteta množi sa 3. Ukoliko se iz nekog razloga cene svih boja razlikuju, svaku cenu ćete pojedinačno stavljati u odnos sa kapacitetom tonera.

Možete osetno smanjiti trošak kancelarijskog materijala pažljivim odabirom svake komponente ovog troška. Nemojte misliti da se to nužno postiže kupovinom previše jeftinih tonera ili papira.

Recimo, ako kupujete reciklirani toner moguće je da nije napunjen do vrha što znači da će vam ubrzo trebati nov. Može se desiti i da prah nije dovoljno dobar, a onda ga papir ne apsorbuje kako treba.

Isto tako, ako uštedite kupovinom jeftinijeg papira možete zapravo povećati trošak. Kako? U kontaktu sa papirom tečno mastilo treba da se osuši. Međutim, kod recikliranih i drugih niskokvalitetnih papira, ono se razliva i boje se mešaju. Zbog lošeg rezultata moraćete ponovo da štampate, a to troši još papira, još tonera i još novca. Zato potražite povoljan ali kvalitetan papir.

 

Pažljivo treba da odaberete i štampač. Laserski koriste tonere u prahu, a inkjet one sa tečnim mastilom. Prvi štampaju više stranica, u proseku oko 2000, dok je sa tečnim mastilom ta brojka oko 500.

Laserski štampač daje sasvim solidnu štampu u boji, uz odgovarajuće tonere. Ipak, za visokokvalitetnu štampu u boji, kao što je štampa profesionalnih fotografija, bolji su inkjet štampači. Mana je što se tečno mastilo isušuje ako se ne koristi dok kod praha to nije slučaj.

Stoga, ako najčešće štampate fotografije visoke rezolucije i sa puno boja, opredelite se za inkjet štampač. Ako Vam je ovakva štampa retko potrebna odaberite laserski. Inicijalno je skuplji ali su dugoročno ekonomičniji.

Evo dodatnih načina na koje ćete smanjiti ovaj trošak:

  • Štampajte obostrano.
  • Štampajte crno-belo kada god boja nije neophodna.
  • Izbegavajte “jedan čovek-jedan štampač” jer se pokazalo da tada ljudi još više štampaju i kada ne moraju.
  • Sve što možete čuvajte u digitalnom umesto u papirnom obliku.
  • Ako nije nužno drugačije, smanjite margine. Tako na list staje više teksta i troši se manje papira.
  • Birajte font koji ne troši mnogo mastila. Neki od njih su Times New Roman, Century Gothic i Ecofont
  • Onda kada je moguće, umesto kopiranja, opredelite se za scan.
  • Kada pritisnete “Print” dugme, a štampa ne krene odmah, ne pritiskajte ga ponovo. Prvo proverite da li ste dobili neko obaveštenje na ekranu poput toga da se toner ispraznio. Ako prvo kliknete “Print” više puta pa tek onda rešite problem, broj odštampanih primeraka će biti jednak broju klikova na dugme. Sav višak će završiti u kanti, a ti lisotvi su mogli biti iskorišćeni za nešto drugo.

 

Izračunali ste vaš trošak i u šoku ste? Ne brinite, možete ga smanjiti, a to ne podrazumeva pad kvalitata štampe. Samo treba da kupujete pametno i trošite savesno.


A+
ALCO
CENTROPEN
CITIZEN
DELTA
EDDING
EPENE
HERMA
HORSE
ILIJANUM
MAPED
NOKI
O+CO
RETYPE
ROTRING
SCHNEIDER
STAEDTLER
UNI
VERBATIM
MONDI
FABRIANO
NAVIGATOR
OPTIMA
FELLOWES
FORNAX
DAHLE
3M
TARIFOLD
KANEX
COSTA COFFEE
COCA COLA
ALCO
3L
VIQUEL
JALEMA
SMARTBOX PRO
HAN
DURABLE
NOVUS
A PLUS
SCOTCH
HYSEAL
INFO NOTES
OXFORD
DEBATIN
AF
Maul
Top2000
BENE
FALKEN
LAMY
FRANKEN
ACME
VEGA
NEWLINE