Da li ZAISTA još uvek koristite originalne tonere za štampač?

Da li su kompatibilni toneri bezbedni za štampač i da li daju kvalitetan otisak? U ovom tekstu ćeš naći odgovor na sva pitanja. Pogledaj sve detalje!

Svakodnevno koristite štampač i ne možete da izađete na kraj sa troškovima za tonere? Kada se upoznate sa kompatibilnim (“for use”) tonerima, ovaj problem će biti iza Vas.

Šta su kompatibilni toneri? Za razliku od originalnih koje proizvode proizvođači štampača, ove tonere proizvodi treća strana (kompanija koja ne proizvodi štampače).

Najveća razlika između originalnih i kompatiblnih tonera je cena - originalni su mnogostruko skuplji. Pitate zašto je to tako?

Proizvođači štampača dosta ulažu u istraživanja, brendiranje, marketing i sl. Jednostavno, imaju veće troškove od proizvođača “for use” tonera. Ta ulaganja ne pokrivaju prodajom štampača već prodajom tonera. Sada Vam je jasno zašto insistiraju da koristite originale.

Niža cena se gotovo uvek dovodi u vezu sa lošijim kvalitetom. Jedan od slučajeva u kojem ovo nepisano pravilo ne važi su kompatibilni toneri. Gotovo da nećete primetiti razliku ni u kvalitetu (oštrini, boji), ni u dugotrajnosti štampe.

Proizvođači “for use” tonera nemaju pravo da apsolutno iskopiraju originalni toner pa su prisutne male izmene. One se prevashodno odnose na izgled tonera. Uprkos određenim razlikama, nećete imati problema sa postavljanjem tonera u štampač jer je proces identičan onom kod originlanih.

Kvalitet Vam garantuje činjenica da su proizvođači ovih tonera u obavezi da se pridržavaju ISO standarda.

Sasvim logično, nameće se pitanje - ako su kompatibilni toneri identični originalnim, zašto i dalje originali imaju kupce? Odgovor je jednostavan, reč je samo o percepciji –original je original- i dobrom marketingu proizvođača. Nedovoljan razlog da praznite džepove, zar ne?

Jedan od razloga zbog kojeg su ljudi skeptični kada je reč o “for use” tonerima je uverenje da su prethodno korišćeni. Ovo je potpuno pogrešno jer se radi o potpuno novim tonerima.

Postoje toneri koji se koriste više puta ali to nisu “for use” već tzv. punjivi toneri. Broj punjenja je često ograničen na 4 do 5 puta nakon čega je nužna kupovina novog pa se zato sve ređe koriste.

 

Da li se kompatibilni toneri mogu pronaći za sve štampače?

Postoji određeni raskorak između trenutka kada se na tržište lansira nov model štampača i trenutka kada treća strana proizvede adekvatan toner. Taj razmak uglavnom nije veliki pa nećete imati visoke troškove do pojave “for use” tonera.

Možete pronaći kompatibilne tonere za brojne modele štampača. Tako u našem online shop-u možete pronaći tonere za HP Laser Jet modele kao što su Q7551A, Q2613A, Canon poput C-EXV33, CRG-052. Za HP Color Laser Jet Pro tu su toneri poput CF410/411/412/413, CF210A/211/212/213, a za Lexmark E120.

Možda ste imali priliku da čujete kako “for use” toneri oštećuju štampač. Taj problem je bio prisutan na samom startu, kada su tek počeli da se proizvode. Danas je proizvodnja usavršena, standardi su podignuti, a ako pažljivo kupujete šanse za ovaj problem gotovo da ne postoje.

Otklonićemo još jednu zabunu – upotreba ovih tonera ne ukida pravo na garanciju na štampač. Proizvođač štampača, u garantnom roku, je u obavezi da ispita štampač i utvrdi da li je uzrok kvara kompatibilni toner. Ukoliko je u pitanju nešto drugo, u obavezi je da se pridržava onoga što je navedeno u garanciji.

Uz kvalitet, broj strana je faktor koji determiniše dobar toner. Mnogi kompatibilni toneri, kao što su oni iz naše ponude, zadovoljavaju ovaj kriterijum. Štaviše, nije retkost da sadrže više praha od originala.

Recimo, toner CF279A je dovoljan za štampanje oko 1000 stranica A4 formata, toneri CF283A, CB435/CB436/CE285 za oko 1500 stranica, a kod nekih tonera, kao što je Q2612A, ta brojka iznosi 2000.

Kvalitet originalnih tonera je neosporan ali ni kvalitet kompatibilnih ne treba dovoditi u pitanje, a naročito ako ste odabrali dobrog proizvođača ali i prodavca.

Mnogi koji su dali šansu kompatibilnom se nisu vraćali originalu, a sigurni smo da nećete ni Vi.

Odaberite toner iz naše ponude, bezbrižno štampajte i uštedite!


A+
ALCO
CENTROPEN
CITIZEN
DELTA
EDDING
EPENE
HERMA
HORSE
ILIJANUM
MAPED
NOKI
O+CO
RETYPE
ROTRING
SCHNEIDER
STAEDTLER
UNI
VERBATIM
MONDI
FABRIANO
NAVIGATOR
OPTIMA
FELLOWES
FORNAX
DAHLE
3M
TARIFOLD
KANEX
COSTA COFFEE
COCA COLA
ALCO
3L
VIQUEL
JALEMA
SMARTBOX PRO
HAN
DURABLE
NOVUS
A PLUS
SCOTCH
HYSEAL
INFO NOTES
OXFORD
DEBATIN
AF
Maul
Top2000
BENE
FALKEN
LAMY
FRANKEN
ACME
VEGA
NEWLINE